您现在的位置:首页  学院概况  学院风采  国际交流
美国印第安纳大学普渡工学院Xie Jian教授莅临福建省特种先进材料重点实验室开展学术交流
发布时间: 2013-05-21

应厦门大学材料学院和福建省特种先进材料重点实验室邀请,2013519-21日,美国印第安纳大学普渡工学院的Xie Jian教授莅临厦门大学材料学院,进行学术交流并商讨科研合作。520上午在厦门大学嘉庚主楼220会议室,Xie Jian教授为师生们作了题为《Nano-Structured Graphenes and Metal Oxides for Fuel Cell and Battery Applications》的学术讲座,介绍了目前有关能源与环境前沿领域的最新研究进展,并就广大师生感兴趣的学术问题进行了广泛的交流和讨论520下午Xie Jian教授参观了实验室,并与重点实验室的相关研究人员进行了深入交谈。Xie Jian教授长期从事燃料电池与锂离子电池领域方面的研究,希望今后能与重点实验室在纳米结构石墨烯应用于燃料电池和锂离子电池等方面开展广泛的学术交流,还就可能存在的科研合作和学生交流等方式进行了洽谈。

Xie Jian教授简介:

Dr. Xie, is an associate professor, Department of Mechanical Engineering, Purdue School of Engineering, IUPUI. Before IUPUI, he was a principal research scientist at Battelle Memorial Institute, works on fuel cell R&D as well as Li-ion batteries and artificial lung. Prior to Battelle, as the program manager and senior electrochemical engineer at Cabot Corp, Dr. Xie worked extensively on catalyst development for fuel cells. Dr. Xie spent four years at Los Alamos National Laboratory on fuel cell research covering from membrane electrolytes, catalysts, membrane electrode assembly (MEA) to durability of fuel cells. As a system engineer, Dr. Xie was in charge of developing electric propulsion system for Electric Vehicle (EV) and Hybrid EV at General Motors Advanced Technology Vehicle, Indianapolis Technical Center. Dr. Xie received his PhD on chemistry from Miami University, and BS on chemical engineering (emphasis on electrochemical engineering) from Tianjin University.

(福建省特种先进材料重点实验室供稿